Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Kommenteeri

Pressiteade: Asukohapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) väljaarendamine Eesti Vabariigile

20.oktoobril 2021.a. sõlmisid Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus ja Everbridge Norway AS raamlepingu asukohapõhise kiire ohuteavituse süsteemi väljaarendamiseks Eesti Vabariigile.

Asukohapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) loomise hankes osutus edukaks pakkujaks Norra Kuningriigis registreeritud ettevõte Everbridge Norway AS, kelle koostööpartneriks Eestis on Levira AS.

Projekti rahastatakse Euroopa Struktuuritoetuse meetmest „Nutika teenuste taristu arendamine“ ja riigieelarvest. Ohuteavitussüsteemi omanikuks saab Häirekeskus ja seda hakkab haldama Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus.

AKOS lahendus aitab tulevikus edastada asukohapõhiselt Eestis asuvatele mobiiltelefoni kasutajatele ohuteavitusi SMS sõnumi vahendusel sõltumata valitud mobiilioperaatorist ning seda ka Eestis viibivatele välisriigi kodanikele. AKOS süsteemi arendamisel ja juurutamisel teeb RIKS koostööd Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Siseministeeriumi ja tema haldusalasse kuuluvate Häirekeskuse, Päästeameti, Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) ja Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskusega ning kõigi kolme Eesti mobiilsideoperaatoriga.

RIKS juhataja Sven Heil: „On hädavajalik, et meil oleks mitu kindlat ja usaldusväärset vahendit avalikkuse hoiatamiseks ohtude eest nagu näiteks ekstreemsed ilmastikuolud, metsatulekahjud või viiruspandeemiad,“ „Everbridge Norway AS pakkumus vastas kõigile avaliku hoiatussüsteemi vajadustele. Pakutavat lahendust on lihtne kasutada, see on turvaline ja kõikehõlmav. Everbridge kinnitas, et nad on suutelised rakendust arendama lühikeses ajaaknas, mis meile projekti eestvedajana oli määratud. Meil on rõõm tõdeda, et arendatav süsteem tõstab meie elanikkonna turvalisust.“

„Loodav ohuteavituse platvorm võimaldab kiiresti ja sihistatult saata SMS-teavitust kõikidele inimestele, kes ohupiirkonnas asuvad,“ ütles Siseministeeriumi asekantsler Viola Murd viidates asjaolule, et varasemalt on sedasorti teavitusi tehtud sotsiaalmeedia abil või eraldi kokkulepete alusel mobiilioperaatoritega. See aga võib tekitada olukordi, kus info ei jõua kiiresti nendeni, kellel on seda eluliselt oluline teada või tekitada asjatut pinget inimestes, keda konkreetne ohuolukord ei puuduta või kes ohu läheduses ei viibi.

"Arvestades Eesti mainet riigi digitaliseerimise liidrina maailmas, on meil au osaleda nende üleriigilise avaliku asukohapõhise ohuteavitussüsteemi loomisel," ütles Everbridge'i avalike hoiatuslahenduste asepresident Valerie Risk. „Everbridge toetab nüüdseks enamikke Euroopa riike hoiatuslahenduste loomisel, tuginedes aastakümnete pikkusele hädaolukorra hoiatamise kogemusele, pakkudes valitsustele usaldusväärseid, turvalisi ja geograafiliselt suunitletud vahendeid oma inimeste kaitsmiseks. Kiidame Eestit nende teedrajava lähenemise eest oma kodanike turvalisuse tagamisel." Everbridge poolt loodud ohuteavitussüsteeme kasutatakse kõikjal maailmas, nii Ameerikas, Aasias, Euroopas, Kesk-Idas, Okeaanias kui ka Aafrikas. Platvorm vastab täielikult andmete privaatsuseeskirjadele, sealhulgas GDPR-ile ning võimaldab Häirekeskusel saata sekundite jooksul ohuteavituse Eesti mobiilsideoperaatorite klientidele jagamata isiklikke andmeid, näiteks nimesid või telefoninumbreid.

Lisa kommentaar

Email again:
Vaegnägijatele